Интересни факти, които едва ли някога сте чували

Събрахме за вас интересни факти, които със сигурност ще променят представата ви за света

Интересни факти, които едва ли някога сте чували
Интересни факти, които едва ли някога сте чували

Всички сме ходили на училище и знаем как е устроен светът, или поне така си мислим. Но в този свят има толкова много необичайни и интересни неща! Надяваме се да ви удивим със следната подборка от факти.

• Ако засвирите на цигулка пред паяжина, паяците ще изпълзят от укритието си. При това те съвсем не са ценители на музиката. Звуковите вълни карат паяжината да трепти и насекомото смята, че е уловило плячка.

• Само с премахването на една маслинка от салатата, сервирана на пътниците в първа класа, през 2006 година авиокомпания American Airlines е икономисала 40 000 долара.

И още интересни факти!

• Кафето е най-популярната напитка на земята. Жителите на нашата планета изпиват около 400 милиарда чашки кафе годишно.

• За удобство на слепите пътници в Московското метро при пътуване по посока центъра на града станциите се обявяват от мъжки глас, а при движение в обратната посока – от женски. На кръговите линии при движение по часовниковата стрелка звучи мъжки глас, а обратно на часовниковата стрелка -женски.

• Меркурий е най-близката планета до Слънцето. Един оборот около звездата й отнема приблизително 88 дни.

• Най-известната снимка на Алберт Айнщайн – с изплезен език, е направена през 1951 година по време на честването на 72-рия му рожден ден. Великият учен я подарява на водещия на научнопопулярни програми Ховард Смит, съпроводена с надпис: „Ще ви хареса жеста, защото е предназначен за цялото човечество“.

• Котките почти нямат потни жлези по тялото – те се потят единствено през лапите си. Това им помага при ловуване – миризмата на хищника не достига до плячката и не я плаши.

Със сигурност не знаете, че…

• В човешкото тяло има 100 – 160 милиарда капиляра. Средната сумарна дължина на капилярите на възрастен човек е приблизително 100 000 км, а това е 2,5 повече от дължината на Екватора.

• Най-високото животно на Земята е жирафът: ръстът му може да достигне до 5 – 6 метра. Възрастният жираф тежи 1-2 тона, при това около 250 кг от теглото му се падат на врата, а сърцето му тежи 10 кг.

• Държавните флагове на страните са приели съвременната си правоъгълна форма едва в началото на ерата на мореплаването. По-рано са били с най-различна форма, но правоъгълната се оказва най-удобна за закрепването им на мачтите на корабите. Единственият неправоъгълен държавен флаг е знамето на Непал. Различават се също квадратните флагове на Ватикана и Швейцария.

• В Бутан забраната за пушене на обществени места датира още от XVII век, а от 2004 година е напълно забранена. Разрешено е да се пуши само при отсъствието на хора и животни и при наличието на касов бон, потвърждаващ, че цигарите са купени в друга страна.

Просто невероятно!

• Когато на писателя Артър Конан Дойл окончателно му омръзва създаденият от самия него детектив Шерлок Холмс, той се избавя от него, като го убива в края на разказа „Последното дело на Холмс“. Но след публикацията се посипват гневни писма на читателите. Съществува легенда за писмо на кралица Виктория до Конан Дойл, в което тя предполага, че смъртта на Холмс е инсценирана от самия детектив. В резултат писателят е принуден „да възкреси“ персонажа

• Територията на Китайската народна република се намира в пет часови пояса. Но в цялата страна действа само един часови пояс – пекинският.

• Според библията на свидетелството на апостолите за възкресението на разпънатия Христос апостол Тома заявява: „…ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа пръст си в раните Му, и не пъхна ръцете си в реброто Му, няма да повярвам“. Именно затова в наши дни наричат човека, който е трудно да бъде убеден в нещо, Дома неверни“.

• Устройството на очите определя броя на звездите, видими на нощното небе. Това е свързано с факта, че яркостта на звездите е извънредно малка и дори при най-ярките сред тях тя се намира на прага на чувствителност на човешкото зрение. Ако беше малко по-високо, на небето не би се виждала нито една звезда.

• Гражданство във Ватикана може да получи само служител на Светия престол и на личната швейцарска гвардия на римския папа. Гражданството във Ватикана не се наследява, не може да бъде придобито при раждане и се прекратява в края на служебните отношения.

Share this post

Post Comment