7 интересни любопитности, които със сигурност не знаeте

Това са 7 интересни любопитности, които някои от вас може би чуват за първи път

• Целта на Хипократ е да се защити болният.

Да започнем с това, че т.нар. „Хипократова клетва“ всъщност не принадлежи на Хипократ. Когато той умира през 377 г.пр.н.е., от нея няма и помен. Както и много други неща, тя му е приписана в по-късни издания на неговите трудове навярно за да им се придаде по-голяма тежест. А и самият текст се разбира превратно в наши дни.

Най-голямо внимание в клетвата се отделя не на лекарската тайна и грижата за болния, а на защитата на знанията и интересите на самите лекари – „Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва“.

Тоест недвусмислено се открива намерение по възможност да се намали броят на лекарите конкуренти. Споменава се също, че лекарят трябва безплатно да оказва помощ на колегите си и на техните семейства.

• Ако дъждовен червей бъде разрязан, двете половинки продължават да живеят.

Ако червеят бъде раз-рязан на две, остава жива само предната част. На мястото на разреза в задната част се образува опашка, така че тя става с две опашки. Но липсва глава, тази част не може да се храни и неминуемо загива. Ако се отреже само малко от предната част от червея, тя загива, а на мястото на разреза израства нова глава и червеят продължава да живее. Причината е, че в този случай не се увреждат органите на регенерация, които са разположени между 9 и 15 сегмент на тялото, което може да включва до 180 сегмента.

Още 2 интересни факта избрахме за вас

• Звездата на Давид е древноеврейски символ.

Шестолъчната звезда на Давид, която евреите са задължени да носят върху дрехите си в нацистка Германия, става символ на еврейската нация едва през XIX век. Именно оттогава евреите започват да рисуват шестолъчна звезда като символ на ♦ вярата си върху стените на синагогите, подобно на християните, които поставят кръстове върху църквите си. Преди това те не приписват никакъв специален смисъл на шестолъчната звезда – тя е известна като магически символ в много култури и религии.

• Змията чува звуците на флейтата, когато укротителят свири.

Когато змиеукротителят на някой арабски или индийски пазар постави на земята кошницата, махне капака и започне да свири, с флейтата, змията показва първо тавата, а след това и тялото си и започва да се извива в такт с музиката.

Всъщност тя не чува звуци – змиите изобщо нямат слух. Влечугото се поклаща не в такт с мелодията, а в синхрон с движенията на флейтата. Ако укротителят не се движи, змията няма да го „чуе“. При това не е задължително и да се свири -това е само начин за привличане на вниманието на публиката.

• Ева е отхапала ябълката на познанието в Рая.

Никъде в Библията не се споменава забранен плод под названието „ябълка“. В точния превод на Библията е казано следното: „И отговори Ева на змията: трябва да опитаме плодовете
от дърветата в тази градина; само плодовете от дървото на познанието на доброто и злото в средата на градината не яжте, каза Господ, иначе ще умрете“.

Никой не знае със сигурност как дървото, намиращо се в центъра на градината, се превръща в ябълка. Авторът на този библейски текст едва ли е мислел точно за ябълки, които всъщност не растат в Близкия изток.

Очевидно този плод попада в Библията през гръцките и келтските митове. При тези народи ябълката е символ на богинята на любовта, а тъй като любовните отношения се смятат за нещо греховно от благо-приличните християни, забраненото дърво се превръща в… ябълка.

Това са последните две интересни любопитности, които със сигурност не сте чували

• Канибалите утоляват глада си с месото на жертвите.

Разпространеният някога сред дивите племена обичай да се ядат хора всъщност има за цел не утоляване на глада, а обогатяване с душата и силата на жертвата. Така че многобройните анекдоти за мисионери, превърнали се в закуска за аборигените, са исторически некоректни – никой людоед не би изял мисионер, защото не би искал да стане като него или да приеме душата и облика му.

• „Произведено в Германия“ е традиционен символ за качество.

В действителност клеймото „Произведено в Германия“ първоначално е предназначено за обозначаване на второкачествена продукция/Причината е, че през 1887 г. в Англия е приет закон, според който чуждестранните стоки трябва да носят явен знак на страната на своя произход, за да могат потребителите да не ги сбъркат, не дай Боже, с качествените английски стоки…

Share this post

Post Comment