Маниту – свръхестествената сила, която дава нов живот на индианците

Маниту са своеобразна квинтесенция на дадена енергия

 

В периода на своето израстване всеки североамеркански воин индианец трябва да премине през редица ритуални изпитания, които му позволяват да всели у себе си специална свръхестествена личност – Маниту. С помощта на тази същност човекът установява контакт със силите на природата и получава власт над жизнената енергия, намираща се във всички съставни елементи на физическия свят. Забележителното е, че и самите Маниту са своеобразна квинтесенция на дадена енергия и се подразделят на добри и зли. Добрите се призовават по време на ритуали за получаване на сила и оказване на подкрепа, а злите се опитват да се вселят у човека против волята му, за да паразитират за негова сметка.

В африканската религия вуду има неизброимо множество лоа – духове, способни да се вселяват у хората. Жреците вуду провеждат ритуални танци за сливане с лоа, за да осъществят връзка с висшите светове, да получат съвети от боговете и защита от влияние на злобните души на починалите предци. Като награда за помощта на лоа се принасят в жертва различни животни. При това се смята, че духовете не се интересуват от телесната обвивка на умъртвените животни – те поглъщат само тяхната жизнена сила.

Изхождайки от тези примери, може да се направи изводът, че подобни създания са съществували практически във всички древни култури. Ако допуснем, че обсебващите същности действително са факт, ще трябва да признаем, че повечето от тях оказват отрицателно влияние върху човека и само някои помагат на своя „гостоприемник“. Но никой не знае какво искат тези мистични създания от обикновените хора.

Share this post

Post Comment