Ново 20: Средиземно море е люлка на цивилизацията

Подводна експедиция, която работи това лято в Средиземно море, стига до удивителен извод

море

Учените са проспали епохата, когато се е зародила нашата цивилизация, и цялата историческа хронология трябва да се пренапише!

„Археолозите съвършено вярно предполагаха, че крайбрежието на Средиземно море е люлка на цивилизация – казва професорът от италианския Национален институт по океанография в Триест Емануел Лодоло. – Но в същото време, независимо от огромния размах на работите, те нямаха шанс да открият и следа от най-древните селища. Защо?

Защото преди 12 – 15 хилядолетия бреговата линия е минавала на друго място. Следите от първите цивилизации трябва да се търсят не по крайбрежието, а на морското дъно.“

Океанолозите изхождат от съвършено очевидната и проста мисъл, че преди 20 000 години във времената на последния ледников максимум нивото на Световния океан е със 120 – 130 м по-ниско, отколкото е днес. Това е станало, защото огромни водни маси са били заключени в ледници с дебелина 3 – 4 км. Затова площта на Европа е била с 40% по-малко от днес! Много шелфови морета тогава не са съществували: Балтийско море е било езеро. От Евразия до Аляска е можело да се премине по Беринговия провлак, без да си намокриш краката. Средиземно море тогава се е плискало на десетки километри от днешната брегова линия. А ширината на пролива между Сицилия и Тунис е била не 160, както днес, а само 50 км.

„Това е бил плитък участък от морето с множество острови.

Именно там е преминавал пътят, който е свързвал Африка и Европа – обяснява Ладоло. – Затова решихме да проверим морското дъно в този район с хидролокатор. На шелфа в района на о. Пантелерия открихме удивителна находка: колона с височина 12 метра, разцепена на две, която лежи на дълбочина 40 метра. След старателно изучаване разбрахме, че сме попаднали на остатъци от гигантски пристанищни съоръжения, издигнати от представители на неизвестна цивилизация 6500 години преди Стоунхендж.

Учените установяват, че колоната е с изкуствен произход. Нещо повече, те откриват мястото, където е изсечен гигантският остатъци от вал, защитаващ първобитния пристан – купчина полуметрови камъни, подредени в права линия. Съдейки по възрастта на раковините, полепнали по камъните, насипът е построен преди 9800 години.

„Каменната колона е убийствен аргумент в спора с традиционните историци – казва проф. Ладоло. – В науката господства представата за ловците събира-тели като за хора с примитивно технологично мислене. Представете си – преди 11 000 години! Още не са изобретени керамичните съдове, не съществуват скотовъдството и земеделието. Да не говорим за металните оръдия на труда. И изведнъж намираме тази колона, която доказва, че нашите предци съвсем не са били изостанали. Защото този каменен стълб е трябвало да се отдели от скалата, да се транспортира, да се обработи и да се постави на новото място. А това е по силите само на хора с развити технологични навици.“

И разбира се, те са били опитни мореплаватели, търговци и риболовци. Обществото им е процъфтявало, ако са можели да си позволят такива грандиозни строежи.

Но идилията е продължила кратко. Хората са били принудени да изоставят пристанището преди около 9200 години преди нашата ера, когато нивото на водата се повишава с 40 м и практически потапя острова.

Изследването на италианските океанографи извършва истинска революция сред археолозите. Сега е ясно, че следите на доисторически цивилизации в Средиземноморието трябва да се търсят на десетки и дори стотици километри от бреговата линия. И не бива да се учудваме, ако се установи, че по ниво на развитие нашите далечни предци са изпреварили своите

Share this post

Post Comment